Μια αρχαιοελληνική συνταγή στο πιάτο μας...
Καλή και όμορφη μέρα σε όλους!
Σήμερα θα παρουσιάσω μια συνταγή που έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες και εγώ τη βρήκα στο βιβλίο "Στα συμπόσια των Αρχαίων" των Μαρίνα Αννίνου και Γιάννη Λεμονή, σε μια έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα.
Την έφτιαξα πριν από λίγες μέρες και παρόλο που πίστευα ότι δύσκολα θα έπειθα το γιο μου να τη δοκιμάσει ,τελικά έφαγε ένα ολόκληρο πιάτο! Η γεύση ήταν πολύ ωραία, αλλά και ιδιαίτερη λόγω του συνδυασμού αλμυρού και γλυκού. Μπορεί να φανεί παράξενη σε όσους αρέσκονται σε παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και ενδιαφέρουσα σε όσους συνηθίζουν να πειραματίζονται με το φαγητό. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμωτικό φαγητό και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!
Πάμε να δούμε πρώτα τα υλικά:
⇨ 250 γραμμάρια πλιγούρι
⇨ 1 πορτοκάλι
⇨ 100 γραμμάρια βούτυρο
⇨ 30 γραμμάρια σταφίδες
⇨ 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χτυπημένα στο μπλέντερ
⇨ αλάτι, πιπέρι.
Για τη γαρνιτούρα : φέτες πορτοκάλι.
Τα υλικά που δίνω παραπάνω είναι αυτά που χρησιμοποίησα εγώ για να φτιάξω μια ποσότητα για τέσσερα άτομα. Στο βιβλίο υπήρχαν τα ίδια υλικά στη διπλάσια ποσότητα και επιπλέον είχε να προσθέσεις και δύο πρέζες κουρκουμά, τις οποίες εγώ παρέλειψα.
Πάμε να δούμε την εκτέλεση:
Παίρνουμε τη φλούδα από το πορτοκάλι και τη βράζουμε για λίγο σε νερό που ήδη βράζει. Την ξεπλένουμε με κρύο νερό και την κόβουμε σε λεπτά κομματάκια σαν σπιρτόξυλα. (Σ' αυτό το σημείο εγώ, για να μην είναι πικρή η φλούδα από το πορτοκάλι, την πέρασα και από το τηγάνι ρίχνοντας λίγη ζάχαρη για να την "καραμελώσω".Ωστόσο, πάλι ήταν πικρή η φλούδα, οπότε θα πρότεινα να μη βάλετε πολλά κομματάκια μέσα, αλλά λίγα, ώστε να αποκτήσει άρωμα πορτοκαλιού, αλλά να μην είναι πικρή η γεύση στο τέλος).
Στη συνέχεια παίρνουμε τη σάρκα από το πορτοκάλι που έχουμε ξεφλουδίσει και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Κρατάμε, αν θέλουμε, λίγο για γαρνίρισμα στο τέλος. Βάζουμε το μισό βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το πλιγούρι, που το ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Ρίχνουμε νερό σε αναλογία με το πλιγούρι, 1 προς 2,5 (1 ποτήρι πλιγούρι προς 2,5 ποτήρια νερό), προσθέτουμε τις σταφίδες και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλο του το νερό. Όταν τελειώσει το ψήσιμο, ανακατεύουμε τον κουρκουμά(αν θέλουμε), τα αμύγδαλα, τις φλούδες του πορτοκαλιού, το υπόλοιπο βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι.
Γαρνίρουμε με φέτες από πορτοκάλι και καλή σας όρεξη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου